Biografia

Pintor valencià que va néixer a Vinarós on visqué una infantesa com la de qualsevol altre nen dinsl’ambient senzill del poble. La seva curiositat innata i el seu instint creatiu l’induïren a il·lusionar-se per tot i a impregnar-se del mar, de la gent, del color del cel i sobretot de la llum especial que banya el Mediterrani; llum que no el va abandonar mai més i que deixava reflectida amb força i colorit en els seus quadres. L’afany constant de superació el portà a interpretar allò que veia i observava i mai no es conformà només amb una simple transcripció de la realitat. Tal com uns anys més tard el crític Santos Torroella va manifestar “Santapau persegueix la intensitat, la captació de un sentit interior, l’accent que més que reproduir qualifica”.

La primera exposició que se li coneix fou al 1935 a Barcelona on es traslladà a viure quan tenia 15 anys i on va continuar exposant tot al llarg de la seva vida. Es relacionà amb grups de pintors de l’època amb regularitat i fou un dels participants del grup Art Vivent al 1951.

A partir del 1952 entrà com a soci al Reial Cercle Arístic de Barcelona i començà a pintar en les sessions de models. La dona és un tema que l’apassionava i protagonitza gran part de la seva obra. Tot i així els quadres de nus sempre els mantingué una mica al marge de les seves exposicions i això fa que avui en dia se’n conservin la majoria. Va fer exposicions fins als anys 70 i a partir d’aquesta data va parar d’exposar i pintava tan sols per a ell.

De la seva època d’expositor es conserven molt poques obres perquè generalment sempre les venia. És per aixó que la col·lecció actual només conté algunes peces antigues i la major part dels quadres són dels últims anys on es plasma tota la seva força interior amb una exposió de colors i una peculiar interpretació dels trets fisionòmics.
De l’epoca anterior en queden les millors referències per part de la crítica que li auguraven un bon futur en la pintura i que el ressenyaven com un dels millors impressionistes d’aquells anys; el domini de l’oli, del dibuix i especialment de la tècnica de la cera fosa. Part de seu llegat es va començar a exposar a sales d’art l’any 1993 i la seva pintura fou molt elogiada per col·leccionistes entusiastes.

Sobre Santapau i la seva pintura hi ha un llibre-catàleg editat amb una recopilació dels darrers 25 anys de la seva obra amb el títolSantapau, El color de la luz (consulteu-lo al local de l’associació).


Santapau al seu estudi de Barcelona
Santapau al seu estudi de Castelldefels